Rouwen is anders leren vasthouden

Gepost op: 2014-05-19

‘Je moet er door heen….’

‘Je kunt me altijd bellen ..’

‘Het leven gaat verder…’

Kent u ze? De adviezen, de levenswijsheden, de dooddoeners? Eerlijk gezegd vind ik het ook moeilijk om iets zinnigs te zeggen tegen iemand die in rouw is. Moet ik snel weer bellen of iemand even met rust laten? Mijn leven gaat verder maar hoe is dat voor iemand die een dierbare heeft verloren? Gaat het weer een keer over? Kan ze straks haar leven weer oppakken als voorheen? We zadelen de nabestaanden vaak op met onze eigen onhandigheid op dit punt.

Rouw is zeker niet leren loslaten. Rouw is ‘anders leren vasthouden’. We worden ook niet weer ‘de oude’. Rouw verandert je. Het verlies moet als het ware in jouw levensverhaal worden bijgeschreven.  Ook al heb je duizend maal gedacht en gesproken over de dood…, dat iemand weg is, is niet te bevatten. Die zoektocht naar nieuwe betekenis is niet in te passen in een model, in een tijdpad. Het is uniek en niemand anders kan dat voor je doen.

Hoe kunnen we mensen dan wel steunen in dit proces? Het belangrijkste is misschien wel ‘er zijn’. Present zijn zonder adviezen, zelfs zonder ‘ik weet wat je voelt’. Ik merk ook vaak dat ik iets zinnigs wil zeggen. Maar is het niet veel fijner om iemand naast je te hebben die jouw verdriet er laat zijn, zonder iets in te vullen? Probeer rouwpijn bij een ander niet op te lossen maar te verdragen. Luister 80% van de tijd, gewoon open zonder bezig te zijn met het antwoord. Daar hoef je echt geen psycholoog voor te zijn.

Daarbij moeten we niet vergeten dat de uitvaart zelf belangrijk is voor het rouwproces. De ceremonie of dienst kan een jarenlange troostrijke herinnering worden voor de nabestaanden. Ook in die eerste hectische dagen is er tijd, zijn er intense momenten met  familie en vrienden waarbij je zorgvuldig woorden kiest. Soms kun je de juiste woorden niet vinden maar vind je een symbool of ritueel waarmee je het onbegrijpelijke een plek geeft. Het helpt je allemaal om iemand zowel fysiek los te laten als innerlijk te bewaren. Loslaten en bewaren! Dat is toch een onmogelijke combinatie?

Ja, dat is rouwen.

Rien van der Zeijden


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl