God is een vrouw

Gepost op: 2014-05-27

Ooit was God een vrouw. Ze ligt bedolven onder het zand van vele milennia. Dankzij de archeologie ontdekken we dat de oudste beeldjes vele lagen diep, uit de steentijd, voor 90% vrouwbeeldjes zijn. Trotse vrouwbeelden, naakt, voluptueus, koninklijk, uit een periode dat dochters het land erfden en de naam bleven dragen. Mannen trouwden van buitenaf in. De beeldjes  eren de vrouwelijkheid, ze staan voor de continuïteit van het leven.

 In het Jodendom, de Islam en het Christendom moest zij het onderspit delven. Maar ze gaf niet snel op.     Als Mater Dei, moeder van God, wist ze zich nog een tijd te handhaven. De Egyptische Isis bijvoorbeeld  was ‘moeder der Goden’. Haar cultus was wijdverbreid tot in de tweede eeuw na Christus. Tempels en beelden van haar zijn teruggevonden in Keulen en Londen en één van haar hoofdcentra was Par-Isis. In die stad, Parijs, stond haar tempel op de plaats waar later het klooster en de kerk van Saint Germain des Prés verschijnt. Daar stond ooit een beeld van Maria dat van origine een beeld van Isis was. Uit talloze voorbeelden blijkt dat Isisbeelden tot Mariabeelden zijn veranderd. Het spoor van de vrouwelijke God leidt naar Maria. Via een wonderlijke constructie wordt zij in de katholieke kerk sinds het jaar 431 officieel als de moeder Gods vereerd. Sindsdien roepen mensen haar aan, in alle talen over de gehele wereld.

John Lennon en Paul McCartney begrepen dit. Ze verwoorden die spiritualiteit meesterlijk in het onsterfelijke nummer Let It Be: Mother Mary comes to me, speaking words of Wisdom. Maria als Vrouwe Wijsheid die je iets laat voelen waar mannen niet zo goed in lijken te zijn: Let it Be. Zij laat zijn. Ze schreeuwt niet van de daken maar ‘she wispers’. In een onbewaakt moment kun je het opeens loslaten. Je kunt opeens je krampachtige grip op het leven laten varen.

Van de Godin naar vrouwe wijsheid naar Maria. Is zij het? Is zij het die de stilte in mij wekt? Die mij zachtjes open ademt onder een gesloten hemel? Verbindt zij mij misschien met een oud moederland? Een oud moederland dat we weer in onszelf moeten opgraven om tot een echte volwassen spiritualiteit te komen?


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl