Ooit waren wij vreemdelingen 1

Gepost op: 2014-10-15

Ooit waren wíj de vreemdelingen, gelukszoekers die de wereld afstruinden naar anders en beter. Niemand betwijfelde ons recht om het land te verlaten en de horizon te verleggen. Onze schepen, geen gammele vluchtelingenbootjes, bevoeren alle zeeën.  We vroegen nergens asiel aan. We geloofden als vanzelfsprekend in bewegen, zoeken en ontginnen. Ze zijn de basis van onze nationale en Europese identiteit. Als docent ‘inburgering’ moest ik over die identiteit vertellen. Het ging over ‘onze’ gouden eeuw, over wereldburgerschap en tolerantie waarvoor de Amsterdamse grachtenpanden met hun unieke schuilkerkjes symbool staan. 

En kijk nu. Europa is oud geworden. Ze heeft zich teruggetrokken in haar bastion. Haar onrechtmatig verkregen schatten heeft ze meegenomen en achter torenhoge grenzen opgestapeld. Als een oude gepensioneerde zuurpruim veroordeelt ze de gelukszoekers van deze wereld. Ze tobt over ingewikkelde pensioenregelingen die voor de zoveelste keer gekort dreigen te worden en is maar bang van al die zwervers die willen profiteren van ons paradijs.

Europa is de fundamentele wet van de wederkerigheid vergeten, een oude Bijbelse wet die haar humanistische traditie heeft gevormd: behandel de vreemdeling zoals u zelf behandeld zou willen worden. Want ooit was u zelf vreemdeling.  En die situatie is nooit ver weg. Het vreemdelingschap zit in ons collectieve en religieuze bewustzijn. Ons nomadische karakter heeft ontwikkeling gebracht en juist dat betwisten we nu de moderne nomaden van deze wereld.

Ja maar ‘we zijn toch zeker gekke Henkie niet?’ ‘Je kunt hier niet alle problemen van de wereld oplossen.’ Wat een drogreden! Buurlanden van Syrie nemen op dit moment miljoenen Syrische vluchtelingen op terwijl Nederland volgend jaar voorzichtig uitbreidt naar …. 200. Dat wordt inschikken! Wat heb ik er zelf aan gedaan om geboren te worden in dit enorm welvarende stukje van de wereld? Helemaal niets. Het is me overkomen. Ik ben een vreemdeling in deze wereld en ik heb wat meer geluk gehad.

Rien


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl