De Beste...

Gepost op: 2015-01-02

Het is weer lijstjestijd. De beste tien boeken die ik gelezen had moeten hebben. De politicus van het jaar. Het mooiste fragment ooit. Het liefst met een programma er om heen waarin langzaam wordt afgeteld tot nummer één. Als niet-genie heb ik het maar moeilijk. Voor mij geen prijs. Wellicht kom ik nog een eind in ‘de aardigste man van Nij Beets’ maar ook daar is de concurrentie heftig.

We hebben helden nodig. Heiligen en helden veranderen iets in ons gedrag. Als ik naar een concert van Santana ben geweest en ik pak bij thuiskomst mijn gitaar, dan speel ik beter dan ooit! Als ik mijn favoriete schrijver lees, schrijf ik daarna beter. De katholieke kerk heeft dat altijd goed begrepen. Aan kale principes en overtuigingen heb je niet veel. Je hebt heiligen nodig die het voordoen, beelden, geuren, een verhaal aan de kerkmuur, heiligenkalenders. De moderne media doen in feite niets anders.

We leren via imitatie en daar is niets mis mee. Het is het eerste principe waar we als kind mee leren werken. Pappa of mamma zijn onze eerste helden. Mijn kleinzoon zegt op dit moment letterlijk elk zinnetje dat ik spreek na en dat blijkt een verbazingwekkend efficiënt leerprincipe. Heel lang blijft dit leerprincipe in ons leven werken, totdat we in een vreemde tegenspraak vastlopen. Je leven wordt één groot visitekaartje. Je zoekt steeds naar een nieuw beeld dat jouw lading dekt. Je wisselt weer van profielfoto, zoekt naar een nog betere omslagfoto. Het leven wordt een rollenspel waar je tegelijk diepe twijfels over hebt. Je start een zoektocht naar authenticiteit maar je ‘ware Zelf’ verdwijnt als een horizon met elke stap die je dichter bij komt. Ooit zei de Tibetaanse Sogyal Rinpoche tegen ons, terwijl hij ons in een oefening uitnodigde om diep naar binnen te kijken: ‘What do you see?….There’s nobody home!’

Het afzien van welke imitatie dan ook is de echte crisis die meerdere keren in mijn leven plaatsvindt. Het is de ontdekking dat je niet het leven van een ander kunt leiden. Je held valt van zijn voetstuk. Je wordt uit je hangmat van lekker bekkende overtuigingen geschopt. Moederziel alleen onder een zwijgende hemel moet je de stad verlaten, de rivier oversteken, woordjes weer opnieuw leren spellen. Je bent niet de beste want de enige. Er is alleen je eigen weg.

Rien

 


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl