Leven met verlangen 1

Gepost op: 2015-07-11

Mijn leven wordt gestuurd door verlangen. Het is leven met een fundamenteel gemis. Het is een thema dat ik in elke periode van mijn leven weer zie opduiken. Helaas heeft het verlangen een slechte naam in de religie. In het Boeddhisme is het de oorzaak van mijn hechting en dus mijn lijden. In het Christendom is het gekoppeld aan Eva en de appel in het paradijs. Er hangt een geur van verleiding en ongehoorzaamheid.

Angst is het spook dat bij mijn verlangen rondwaart. Het is de angst dat ik mijn doelen mis, een leven, een baan, een partner, een woonplaats heb gekozen waarbinnen ik mijn innerlijk potentieel niet volledig realiseer. Als je je verlangen niet serieus onderzoekt, wordt het een vaag spooklandschap, een moeilijk te grijpen weemoedige ondertoon in je leven. Het heeft lucht nodig. Als je verlangen zich in een vacuüm ontwikkelt, speelt het geen echte rol in je communicatie met de buitenwereld of zelfs maar in je eigen innerlijke dialoog. Je wordt iemand waar een zekere lading omheen hangt. Je wordt niet echt positief gestuurd door je verlangen.

Toch woekert het verlangen als een onvoldragen vrucht in mijn bewustzijn. Het eist een illegaal lijkende positie op. Alsof je denkt dat je ziek bent, terwijl je zwanger bent. Het gaat erom die koppige eigen-aardige kern van mij een plek te geven in mijn bewustzijn. Dat is gevaarlijk. Het verlangen kan potentieel verwoestend zijn voor je tot dan toe opgebouwde leven. De eerste stap is om die tegendraadse gevoelens een woning te verschaffen in jezelf.

Echt leven met je verlangen voorkomt dat je ‘af’ bent, dat je terecht komt in een burgerlijk soort gezapigheid. Je staat een portie ‘gevaar’ toe in je leven, gevaar voor je innerlijke stabiliteit, voor je respectabele overtuigingen. Er is niets spannenders dan een mens tegen te komen die nog wil veranderen.

We hebben allemaal een uniek verlangen waardoor we bepaald worden. De filosoof Lacan zegt: ‘het enige waaraan men schuldig kan zijn, is terrein verliezen met betrekking tot zijn verlangen.’  Niet altijd weet je of het om die kern gaat. Niet altijd weet je of die unieke terugkerende onrust in jezelf gekoppeld is aan die kern. Het vereist moed om dat zichtbaar te maken. Dat heet levenskunst.


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl