Leven met verlangen 2

Gepost op: 2016-01-02

In mijn vorige blog schreef ik over leven met verlangen. Dat koppig terugkerende verlangen, waar gaat dat eigenlijk over? Leven met een fundamenteel gemis is tegenwoordig ‘not done’. Het is vakantietijd. Om mij heen schiet iedereen weer in de gelukskramp. We dienen een met genoegens gevuld leven te leiden.

Theodor Adorno heeft kritisch geschreven over deze aansporing tot een gelukkig leven. Wie zijn verlangen te snel inwisselt op de markt van welzijn en geluk, loopt het risico van een miskoop. We willen leven in ‘het hier en nu’, onze eigen ‘authenticiteit’ ervaren. We laten de grote wereld voor wat die is en zoeken het kleine geluk. De grote wereld is bedreigend en onoverzichtelijk. De machthebbers maken er een zootje van.  Maar authenticiteit wordt volgens Adorno een fetisj. Hij stelt dat een geprivatiseerde vorm van geluk mensen politiek inschikkelijk maakt. We worden als het ware in slaap gesukkeld en manipuleerbaar.

Ik denk dat er iets wilds en ongetemds in ons innerlijk zit dat vooral niet getemd moet worden. Mari Ruti schrijft hier prachtig over in haar boek ‘De stem van je karakter’. In de Engelse titel (The Call of Character) zit nog veel sterker het gevoel van roeping dat je plotseling kan overvallen. Haar boek is een eerbetoon aan het grote verlangen. We zijn allemaal beroofd van onze oorspronkelijke Eenheid en dat heeft ons met een onlesbare dorst achtergelaten. Die dorst wordt door vele denkers steeds weer anders benoemd. Het is een verloren paradijs. We kunnen het nooit meer herwinnen. Jacques Lacan noemt dit verloren paradijs Het Ding. Onze diepste verlangens zijn gemaakt van Het Ding. We weten het meteen als we iets tegenkomen in ons leven dat als het ware de weerklank van Het Ding heeft. Je voelt je er onweerstaanbaar toe aangetrokken. Het is een thuiskomen. Er hoeft niets meer uitgelegd te worden. Lacan zegt over deze ervaring: het object is van nature een teruggevonden object.

Als dit existentiële gemis zo in jezelf wordt aangeraakt, tintelt en bruist het in je. Je wordt creatief. Je weet weer wat waardevol is, waar je het voor doet. Het is een soort verliefdheid, soms een letterlijke, die je leven op zijn kop zet.

Leven met je verlangen brengt je op een uniek pad, een persoonlijk labyrint, een eigen zoektocht naar het verloren paradijs. Opeens kan zo’n ‘call’ doorbreken in je leven. Het vereist een innerlijk luisteren. Maar neem haar niet gevangen, doe niets met haar. Zij doet iets met jou.  

Rien


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl