None of us are free...

Gepost op: 2016-01-06

Ooit had ik een directeur, ik mag zijn naam hier wel noemen denk ik, Piet Boekhoud, die op zijn jaaropening een nummer van Solomon Burke liet horen. Het was het nummer ‘Don’t give up on me’. Het ging over de jongeren waar we mee werkten en we werden rechtstreeks in ons hart geraakt. Laat me niet vallen! Opeens ging het niet meer over regels en procedures, haalbaarheid, bezuinigen die boven je hoofd hangen. Ik werd aangesproken op mijn missie!

Iets dergelijks ervaarde ik gisteren in de auto, met diezelfde Solomon Burke. Het was de week van de bevrijdende uitspraken geweest. Hans de Boer van het VNO had zomaar gezegd dat vluchtelingen gewoon aan het werk moeten kunnen. Jucker had het over de waardigheid die werk je kan geven. Bondskanselier Merkel had haar volk op zijn kracht en opvangcapaciteit gewezen. Even werden we bevangen door mildheid. Even werden we niet meer bedreigd, dachten we niet meer vanuit onmogelijkheden en ‘wat als…’.

Toen klonk dat nummer ‘None of us are free’ van Solomon Burke in mijn auto. Ik zette het volume voluit:

None of us are free.

None of us are free.

None of us are free, one of us are chained.

None of us are free.

Hij zingt dat de wereld elke dag weer iets kleiner wordt. Je bent niet echt vrij als één van de anderen niet vrij is. Dan moet je namelijk steeds weer schichtig een andere kant op kijken. Je moet eelt op je ziel kweken. Je moet het besef wegdrukken dat jij er niets voor gedaan hebt om in deze welvarende enclave geboren te worden. De politici van deze wereld proberen ons pragmatische rekenmeesters te maken, hun onmogelijke statistieken laten ons lusteloos in onze stoel zakken. Wat kan ik hier aan doen?

Dan zijn er mensen nodig die een ander niveau aanspreken. Dichters, musici, kunstenaars. Zij denken in symbolen. Een goed symbool verbreedt iets in jezelf. Het gordijn wordt opengetrokken. Je adem stokt van het overrompelende uitzicht, voordat je geest het weer overneemt. Die momenten houden je levend.

Sluit je ogen. Zet je computer zo hard mogelijk. Laat Solomon Burke je raken.

https://www.youtube.com/watch?v=_CeacOCqlxQ

Rien


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl