Mijn luie brein en Facebook..

Gepost op: 2016-03-06

Mijn brein kent slimme manieren om niet gek te worden van de enorme hoeveelheid informatie die dagelijks op mij afkomt. Zijn favoriete strategie om te overleven is: dubbelzinnigheden negeren en twijfels onderdrukken. Kijk eens naar het volgende plaatje uit het boek ‘Ons feilbare denken’ van Daniel Kahneman:

Grote kans dat je het plaatje links als A B C hebt gelezen en het plaatje rechts als 12 13 14. Als je beter kijkt zie je dat de middelste tekens in beide afbeeldingen identiek zijn. Je had dus ook A 13 C kunnen lezen of 12 B 14. Op basis van de context besluit mijn brein dat ik in het ene plaatje een B en in het andere plaatje een 13 lees.

Om als systeem niet vast te lopen creëert mijn brein eigenlijk twee werkwijzen tegelijk.   Systeem 1 werkt snel, zonder inspanning en automatisch. We kunnen vaak ‘zonder nadenken’ de vijandigheid in iemands stem detecteren of gezichten interpreteren.  We kunnen vaak feilloos afgaan op onze ‘eerste indruk’. Systeem 2 werkt als controleur achteraf. Het verzamelt feiten, trekt in twijfel, creëert bewuste aandacht. Ons rationele zelf.

Als ik alleen systeem 2 zou hebben, zou het gebruik van facebook betekenen dat ik de hele dag beweringen zit te checken, pro’s en contra’s afweeg en niet meer aan werken toekom. Een handig hulpmiddeltje voor mijn brein blijkt nu ‘liken’. Het ‘liken’ op facebook werkt als een soort primer.  Omdat nieuwe informatie op mijn startpagina wordt afgestemd op mijn ‘likegedrag’, is die nieuwe informatie bij mij al positief in de week gezet. De verwerkingssnelheid voor mijn brein wordt daarmee veel prettiger. Ook de nieuwe icoontjes werken met een positieve grondstemming. Ik ben boos, niet op jou maar met jou! En ik houd nog steeds van je hoor! Zo vereenvoudigt facebook ons leven door een wereld te creëren die een stuk opgeruimder is dan de realiteit.

Het is leuk om te zien hoe facebook en youtube met engelengeduld berichten en filmpjes voor me klaarzetten ‘die mij wel zouden interesseren’. Hoe het algoritme er achter precies werkt weten we niet maar het resultaat is een plezierig soort thuiskomen in je eigen informatiewereld. O leuk, die denkt er ook zo over! Reclame-uitingen passen zich aan. Alles kleurt naar Rien.

Vooropgesteld. Social media zijn geweldig effectief voor je netwerk. Maar als het gaat om het vergroten van ons wereldbeeld spelen de mechanismen in omgekeerde richting. Want mijnheer Facebook…..

Ik wil niet alleen bevestigd worden in mijn mening! Ik wil tegenspraak. Ik wil hoor en wederhoor. Geen intellectuele inteelt! Geen kleiner wordende cirkel van gelijkgezinden maar een groter wordende wereld van diversiteit en schrille contrasten. Kunt u een algoritme ontwerpen die mijn mening ontkracht? Die mij uit mijn zelfbevestigende modus haalt? Kunt u me verbinden met mensen die niet aan een half woord genoeg hebben? Kunt u me verbinden met de echte wereld?

Rien van der Zeijden


Ripen 11 9245 VG Nij Beets M 06 27 30 81 52 E info@rienvanderzeijden.nl W www.rienvanderzeijden.nl